Wat is het concurrentiebeding?

Een werkgever ondervindt nadeel als werknemers overstappen naar een concurrent. Ook kunnen oud-werknemers zelf een concurrerende onderneming opstarten. Door middel van een concurrentiebeding kan een werknemer worden beperkt in zijn professionele vrijheden. Hij mag dan na zijn ontslag niet zomaar overstappen naar een concurrerend bedrijf en daarbij kennis, klanten of bedrijfsgeheimen meenemen. Een concurrentiebeding is een contractuele bepaling die vaak wordt opgenomen in arbeidsovereenkomsten.

Op deze pagina vind je meer informatie over het concurrentiebeding. Wat zijn bijvoorbeeld de wettelijke voorwaarden van een concurrentiebeding, wat is het verschil met een relatiebeding en heeft een ontslag op staande voet consequenties voor het concurrentiebeding? Neem gerust contact op voor een vrijblijvend advies.

Wat zijn de wettelijke voorwaarden van een concurrentiebeding?

Als gevolg van het concurrentiebeding heeft de werknemer minder alternatieven om ergens anders aan de slag te kunnen. Om de werknemer te beschermen zijn er wettelijke voorwaarden gesteld aan een concurrentiebeding. Zo is het belangrijk dat een concurrentiebeding niet onredelijk is en voldoet aan de wettelijke vereisten. De werknemer moet nog wel ergens anders kunnen werken. Ook moet duidelijk omschreven zijn wat wel en niet mag.

Enkele voorbeelden van de wettelijke eisen zijn:

  • Het beding moet schriftelijk worden overeengekomen of uitdrukkelijk voor akkoord worden ondertekend;
  • Het beding is in de eerste plaats alleen mogelijk bij een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Heeft je werknemer een tijdelijk contract? Dan mag je geen concurrentiebeding opnemen, tenzij er belangrijke bedrijfsbelangen zijn. Wanneer je toch een concurrentiebeding wil opstellen, moet je goed kunnen uitleggen waarom dat nodig is.

Concurrentiebeding na een ontslag

Bij ontslag speelt het concurrentiebeding een belangrijke rol in de relatie tussen werkgever en werknemer. Een concurrentiebeding kan van invloed zijn op de mogelijkheden van een werknemer om na het beëindigen van het dienstverband ergens anders te gaan werken. Het concurrentiebeding beperkt namelijk de vrijheid van de werknemer om direct bij een concurrent aan de slag te gaan of om een eigen concurrerend bedrijf op te zetten. Bij ontslag is het van belang om na te gaan welke specifieke bepalingen er in het concurrentiebeding zijn opgenomen en in hoeverre deze bepalingen geldig en afdwingbaar zijn volgens de wet.

Het concurrentiebeding kan bijzondere gevolgen hebben bij een ontslag op staande voet. In sommige gevallen kan een werkgever ervoor kiezen om het concurrentiebeding in te roepen als aanvullende maatregel om de belangen van het bedrijf te beschermen. Dit betekent dat de werknemer na het ontslag op staande voet ook nog gebonden kan zijn aan het concurrentiebeding. De werkgever moet aantonen dat het concurrentiebeding nog rechtsgeldig is en dat het belang van de werkgever zwaarder weegt dan het belang van de werknemer.

Hoe kun je het concurrentiebeding omzeilen?

Het omzeilen van een concurrentiebeding is een uitdaging. Het concurrentiebeding komt meestal ter sprake bij ontslag of wanneer je contract niet verlengd wordt. Ontslag wordt doorgaans geregeld via onderling overleg en het sluiten van een vaststellingsovereenkomst. Om het concurrentiebeding te omzeilen, kun je in onderhandeling treden met je werkgever. Het concurrentiebeding kan eventueel worden gewijzigd naar een relatiebeding of geheimhoudingsbeding of op andere manieren worden beperkt.

Wat is het verschil met het relatiebeding?

Het relatiebeding is vergelijkbaar met het concurrentiebeding. Een relatiebeding is echter alleen een verbod om contact te onderhouden met (voormalige) relaties van de werkgever. Bij een relatiebeding zou een werknemer weliswaar bij een concurrent in dienst kunnen treden, maar kan daarentegen geen contact onderhouden of zaken doen met relaties van de voormalig werkgever. Hierin verschilt het relatiebeding van het concurrentiebeding.

Wat als de werknemer niet gebonden is aan het beding?

Het is van groot belang dat een concurrentie- of relatiebeding op de juiste manier wordt overeengekomen. Indien dat niet gebeurd, dan is de kans namelijk groot dat de werknemer niet gebonden is aan het beding. Als gevolg hiervan kan het beding nietig worden verklaard, worden vernietigd of worden geschorst door de kantonrechter.

Indien er haast bij geboden is, dan kan dit zelfs door middel van een spoedprocedure, ook wel een kort geding genoemd. Er kan dan een voorlopig oordeel worden gevraagd om het concurrentiebeding direct toe te passen en om betaling van de vastgestelde boete. Laat je daarom altijd goed adviseren bij het opstellen van een concurrentiebeding. Onyx Advocaten kan je hierin begeleiden en voorzien van juridisch advies.

Ontvang persoonlijk advies van een specialist

Wil je als werkgever een concurrentiebeding of relatiebeding opstellen? Of ben je van mening dat het concurrentiebeding in jouw contract onredelijk is? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op en ontvang persoonlijk advies van een onze specialisten op het gebied van arbeidsrecht. We zijn telefonisch bereikbaar, maar je mag ook een e-mail sturen of het contactformulier op de website invullen.

laatste nieuws

Concurrentiebeding 2
Hoe kan ik een arbeidsrecht advocaat inschakelen?

Contact

Openingstijden:

Op werkdagen geopend van 08:30 tot 18:00 uur. Afspraak buiten kantoortijden mogelijk op aanvraag.

Bezoekadres:

Bruistensingel 100

5232 AC ‘s-Hertogenbosch

Postadres:

Postbus 1034

5200 BA ‘s-Hertogenbosch

© Copyright 2023   |  Algemene voorwaarden   |   Klachtenregeling   |   Disclaimer   |   Sitemap