Mishandeling

Iedereen heeft het wel eens een keer meegemaakt. Je bent op stap en de alcohol vloeit rijkelijk. Mensen kunnen hier agressief en losbandig van worden. Voordat je het weet wordt er een klap uitgedeeld. Een enkele klap kan al voldoende zijn om van mishandeling te spreken. Mishandeling komt dus snel voor! Los daarvan zijn er nog veel meer vormen en gradaties. Zodra er een verwonding of pijn wordt toegebracht aan een persoon, kan er al sprake zijn van dit strafbare feit.

Verschillende vormen en gradaties

Volgens artikel 300 van het Wetboek van Strafrecht is het strafbaar om een ander opzettelijk lichamelijk letsel toe te brengen. Zoals gezegd zijn er verschillende vormen en gradaties opgenomen in de wet. Zo kennen we de eenvoudige en de zware mishandeling, maar ook die met voorbedachten rade. Ten slotte staan er nog een aantal strafverzwarende omstandigheden in de wet. Denk daarbij aan mishandeling in huiselijke kring of met betrekking tot een ambtenaar in functie (bv. een politieagent).

Noodweer

In sommige gevallen is het geven van een klap of schop gerechtvaardigd. Dit is bijvoorbeeld het geval als je zelf wordt aangevallen. Je mag jezelf dan verdedigen (zelfverdediging). Dit heet in juridisch jargon ‘noodweer’. Voor een geslaagd beroep op noodweer moet aan specifieke eisen zijn voldaan. Het is daarom altijd verstandig om een beroep op zelfverdediging eerst met een advocaat te bespreken. Onyx Advocaten adviseert je graag en bepaalt samen met jou de beste strategie.

Kortom, mishandeling is complexe juridische materie. Neem op tijd contact op met een strafrecht advocaat van Onyx Advocaten! Ben jij aangehouden op verdenking van dit strafbare feit? Maak dan gebruik van je recht op een voorkeursadvocaat.

Ben jij aangehouden op verdenking van mishandeling? Of heb je een ander vraag over de strafrecht procedure?

Neem dan geheel vrijblijvend contact op met Onyx Advocaten en laat u gratis informeren over de mogelijkheden.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.