Rijbewijs in beslag genomen (invordering)

Is jouw rijbewijs in beslag genomen door de politie? Of heeft de officier van justitie het rijbewijs ingevorderd na een verkeersovertreding? Dat is natuurlijk erg vervelend! Je kunt nu niet meer naar je werk rijden. Ook voor andere noodzakelijke ritten moet je iemand anders inschakelen. Auto kunnen rijden geeft je een bepaalde vrijheid, en zodra je rijbewijs in beslag genomen wordt, ben je die vrijheid tijdelijk kwijt. Onyx Advocaten helpt jou om je rijbewijs zo snel mogelijk weer terug te krijgen! Neem geheel vrijblijvend contact op voor een gratis eerste advies.

Mijn rijbewijs is in beslag genomen, wat nu?

Wanneer jouw rijbewijs is afgepakt, is het verstandig om goed op de hoogte te worden gehouden van de gang van zaken. Want als er een kans is dat jij sneller je rijbewijs terug kunt krijgen, dien je die kans ook te pakken. Als deze kans zich niet voordoet, dan dien jij je goed in te lezen over de rest van het proces. Dan weet je precies wat je kunt verwachten, kun jij je beter voorbereiden en is de kans groter dat je jouw rijbewijs sneller terug krijgt.

De advocaten van Onyx Advocaten helpen je graag met de voorbereiding op de rechtszaak en het aanvechten van de invordering.

Welke stappen zijn er nadat mijn rijbewijs is afgenomen?

Nadat je rijbewijs is ingevorderd worden er een aantal stappen doorlopen. Om je een beter beeld te geven van deze procedure, beschrijven we hier de te nemen stappen:

Stap 1) Besluit van de officier van justitie afwachten

Zodra je rijbewijs in beslag is genomen wordt deze binnen drie (3) dagen door de politie naar het Openbaar Ministerie (OM) gestuurd. Vervolgens dient de officier van justitie binnen tien (10) dagen een beslissing te nemen: krijg jij je rijbewijs terug of wordt de procedure doorgezet? Indien je binnen deze periode geen bericht krijgt, dien je jouw rijbewijs terug te krijgen.

Stap 2) Bezwaarschrift naar de officier van justitie

Meestal krijg je snel bericht van de officier van justitie. Daarin staat hoe lang je rijbewijs (voorlopig) wordt ingehouden. Het rijbewijs mag maximaal zes maanden ingehouden worden. Binnen die zes maanden dient er een politierechterzitting (of OM-zitting) plaats te vinden. Gebeurt dat niet, dan krijg jij je rijbewijs terug.

Om dit proces te versnellen dient Onyx Advocaten voor jou een bezwaarschrift in bij de officier van justitie. Mogelijk ziet de officier van justitie op basis van dit bezwaarschrift al in dat hij het rijbewijs moet teruggeven. In sommige gevallen is het hebben van een rijbewijs noodzakelijk en kan het belang van deze noodzaak zwaarder wegen, dan die van de invordering.

Stap 3) Klaagschrift naar de rechtbank

Geeft de officier van justitie het rijbewijs niet vrijwillig terug? Dan kan een klaagschrift worden ingediend bij de rechtbank. Hiermee wordt een procedure bij de rechtbank gestart. Je vraagt aan de rechter om voorlopige teruggave van jouw rijbewijs. Vaak krijg je van de rechter direct al mondeling de (voorlopige) uitspraak te horen. Na deze procedure vindt er nog een definitieve politierechterzitting (of OM-zitting) plaats. De rechter zal dan een definitief oordeel vellen over de verkeersovertreding en eventueel een straf opleggen. Onyx Advocaten kan jou ook bijstaan bij deze zitting!

Wanneer mag je rijbewijs in beslag genomen worden?

Er zijn diverse omstandigheden die voor de politie aanleiding geven je rijbewijs in beslag te nemen. Je rijbewijs kan onder meer worden afgepakt in de volgende situaties:

  • Je hebt te veel gedronken en meer dan 1,3 promille alcohol in je bloed. Voor beginnende bestuurders ligt de grens bij 0,8 promille.
  • Je bent gevaarlijk aan het rijden en brengt het overige verkeer in gevaar.
  • Je rijdt meer dan 50 kilometer per uur te hard. Indien je op een bromfiets rijdt, ligt die grens op 30 kilometer per uur of harder.
  • Je werkt niet mee aan een alcoholonderzoek.
  • De politie heeft ernstige twijfels of je wel rijvaardig genoeg bent.
  • De politie heeft ernstige twijfels of je lichamelijk en /of geestelijk in staat bent om te rijden.

Gesubsidieerde rechtsbijstand

Wil jij het in beslag nemen van je rijbewijs aanvechten met behulp van een advocaat? Mogelijk kom je in aanmerking voor een toevoeging. Dan worden de kosten van jouw rechtsbijstand mogelijk door de overheid gesubsidieerd.

Kom direct in actie tegen de inbeslagname van je rijbewijs

Het kwijtraken van je rijbewijs is erg vervelend en kan een flinke impact hebben op je alledaagse leven. Wanneer er een kans is om je rijbewijs terug te krijgen, dien je deze dus met beide handen aan te grijpen. Onyx Advocaten helpt je daar graag bij. Neem direct contact met ons op om je situatie aan ons voor te leggen. Wij kunnen je dan gratis van een eerste advies voorzien.

Is jouw rijbewijs in beslag genomen en heb je hierover een vraag?

Neem dan geheel vrijblijvend contact op met Onyx Advocaten en laat u gratis informeren over de mogelijkheden.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.