De gebeten hond

We kennen ze allemaal wel: verhalen waarin baasjes, wandelaars, kinderen of honden worden gebeten door een (andere) hond. Soms met heftige verwondingen als gevolg en in enkele gevallen zelfs met een fatale afloop. Vaak gaat het dan om Staffordshires, Pittbulls, Rottweilers, Dobermanns, etc. Zonder al deze honden over één kam te scheren, hebben ze de […]
De gebeten hond 1

We kennen ze allemaal wel: verhalen waarin baasjes, wandelaars, kinderen of honden worden gebeten door een (andere) hond. Soms met heftige verwondingen als gevolg en in enkele gevallen zelfs met een fatale afloop. Vaak gaat het dan om Staffordshires, Pittbulls, Rottweilers, Dobermanns, etc. Zonder al deze honden over één kam te scheren, hebben ze de reputatie dat ze agressief zijn. Ze worden daarom vaak met argusogen bekeken. In dit nieuwsbericht leest je meer over de potentiële straf- en civielrechtelijke gevolgen bij een bijtincident.

In het strafrecht en bij de Hoge Raad

Volgens het Wetboek van Strafrecht (artikel 425 Sr) is het niet onder controle houden van een onder jouw hoede staand gevaarlijk dier strafbaar. Als jouw hond een persoon of een andere hond bijt, dan kun je strafrechtelijk vervolgd worden. In september van dit jaar heeft de Hoge Raad een zaak behandeld, waarin twee honden vier andere honden hebben aangevallen. [1] Eén van de aangevallen honden is overleden aan zijn verwondingen. De Hoge Raad is in haar arrest dieper ingegaan op de vraag wanneer er sprake is van een ‘gevaarlijk dier’ en wanneer een dier onder ‘jouw hoede staand’ is.

Gevaarlijk dier

De Hoge Raad oordeelt dat het enkele feit dat bij bepaalde hondenrassen meer voorzichtigheid in acht moet worden genomen, onvoldoende is om te spreken van een ‘gevaarlijk dier’. Het enkele feit dat de hond een Pitbull of Rottweiler is, is dus niet genoeg om de betreffende hond als gevaarlijk aan te merken. Dat de hond gevaar oplevert, dient te blijken uit concrete feiten en omstandigheden (bijv. een eerder bijtincident).

Onder jouw hoede staand

Daarnaast oordeelt de Hoge Raad dat een dier niet zomaar onder ‘jouw hoede’ staat, als jij niet de eigenaar bent van de hond. In het algemeen heeft de eigenaar van de hond de zeggenschap. Deze zeggenschap of de zorg voor de hond moet nadrukkelijk worden overgedragen aan jou, voordat deze onder jouw hoede komt te staan. Indien daar geen sprake van is, blijft de hond onder de hoede staan van de eigenaar. Dit geldt ook als de hond ergens anders verblijft en niet onder het feitelijk toezicht van de eigenaar staat. Wanneer je een blokje omgaat met de hond van iemand anders, staat de hond dus niet per definitie onder jouw hoede.

In het civiele recht (schadevergoeding)

Wanneer jouw hond (of jijzelf) bij een bijtincident betrokken is, krijg je vaak te maken met een schadeclaim. Hierbij kun je denken aan gemaakte medische kosten en/of (im)materiële schadevergoeding. Dit zijn civielrechtelijke claims. Naast het feit dat het strafbaar is, is het immers ook een zogenaamde onrechtmatige daad. Een slachtoffer kan zich als benadeelde partij voegen in het strafrecht en deze (civielrechtelijke) schadevergoeding vorderen, maar een slachtoffer kan ook een aparte civielrechtelijk procedure starten voor de geleden schade.

Is er sprake van een bijtincident waarbij jouw hond of waarbij jij betrokken bent? Dat kan zowel als ‘dader’ of als ‘slachtoffer’ zijn. Neem dan geheel vrijblijvend contact op. Graag kijk ik wat ik voor je kan betekenen!

mr. M.W.G. (Mark) Koopmans

[1] – Hoge Raad 21 september 2021, ECLI:NL:HR:2021:1287

Door Mark Koopmans | 22 oktober 2021 | Nieuws

laatste nieuws

De gebeten hond 3
De rol van technologie bij het innen van schulden

Contact

Openingstijden:

Op werkdagen geopend van 08:30 tot 18:00 uur. Afspraak buiten kantoortijden mogelijk op aanvraag.

Bezoekadres:

Bruistensingel 100

5232 AC ‘s-Hertogenbosch

Postadres:

Postbus 1034

5200 BA ‘s-Hertogenbosch

© Copyright 2023   |  Algemene voorwaarden   |   Klachtenregeling   |   Disclaimer   |   Sitemap