Tussentijdse beëindiging schuldsanering

Tussentijdse beëindiging van je schuldsanering (WSNP)

Je hebt schuldsanering aangevraagd en je zit nu al een tijdje in een WSNP traject. Het traject verloopt over het algemeen probleemloos: je probeert je aan de verplichtingen van de WSNP te houden, je draagt een deel van je inkomen af aan jouw bewindvoerder en probeert geen nieuwe schulden te maken. Toch kan het op een gegeven moment gebeuren dat de bewindvoerder aanstuurt op een  tussentijdse beëindiging van de schuldsanering. Bijvoorbeeld omdat je je niet aan alle verplichtingen van de WSNP houdt. Je loopt dan het risico dat je uit de WSNP wordt gezet.

Als jouw WSNP traject tussentijds wordt beëindigd, dan heeft dit grote gevolgen. Want door de voortijdige stopzetting kun je niet met een schone lei beginnen. Dit betekent dus dat al je schulden blijven bestaan en je zelfs failliet verklaard kan worden. Sterker nog, na de tussentijdse beëindiging van de WSNP mag je 10 jaar lang geen schuldsanering aanvragen.

Wanneer wordt het WSNP traject tussentijds beëindigd?

Jouw bewindvoerder zal niet zomaar aansturen op een tussentijdse beëindiging van de schuldsanering. De bewindvoerder doet dit doorgaans om één van de volgende redenen:

 • Je komt jouw informatieverplichting niet na
 • Jij houdt je niet aan de sollicitatieverplichtingen
 • Je werkt onvoldoende mee aan jouw WSNP traject
 • Er komt nieuwe informatie naar boven, waardoor de toelating tot de schuldsanering normaal gesproken wordt afgewezen
 • Er zijn nieuwe schulden ontstaan
 • Je hebt een boedelachterstand
 • Je benadeelt de schuldeisers

Heeft je bewindvoerder de rechter verzocht om jouw WSNP traject tussentijds te beëindigen? Of heb je een oproep van de rechtbank ontvangen? Schakel dan snel onze WSNP advocaat in, zodat hij jou kan bijstaan tijdens de zitting. Want met een advocaat sta je sterker en is de kans het grootst dat een definitieve stopzetting kan worden voorkomen.

Tussentijdse beëindiging van de WSNP aanvechten

Ben jij volgens jouw bewindvoerder je WSNP verplichtingen niet nagekomen? En heeft de rechter het verzoek tot een tussentijdse beëindiging van de schuldsanering toegewezen? Ook dan is het van belang dat je zo snel mogelijk een WSNP advocaat in de arm neemt om dit vonnis aan te vechten. Want je hebt maar 8 dagen de tijd om hoger beroep aan te tekenen tegen de voortijdige stopzetting. Onyx Advocaten staat jou ook in hoger beroep bij. Wij loodsen je door alle juridische procedures en zetten alles op alles om ervoor te zorgen dat je jouw WSNP traject weer kunt voortzetten.

Dus neem direct contact met ons op, als jouw schuldsaneringsregeling tussentijds is stopgezet of dreigt te worden stopgezet. Onze WSNP advocaat stelt vervolgens een plan van aanpak op, dat volledig is afgestemd op jouw specifieke situatie. Daarmee weten we de rechter ervan te overtuigen om je weer terug te laten keren in het WSNP traject.

Over de kosten voor het aanvechten van een tussentijdse beëindiging van de WNSP hoef je je geen zorgen te maken. Omdat je in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand betaal je de laagste eigen bijdrage en verder niets. Sterker nog: voor de eigen bijdrage wordt vaak bijzondere bijstand verleend door je gemeente. Dit betekent dat je uiteindelijk helemaal geen kosten hebt.

Voorkom dat jouw schuldsanering voortijdig wordt stopgezet

Gelukkig kun je zelf veel doen om te voorkomen dat jouw schuldsanering tussentijds wordt beëindigd. Een aantal tips:

 • Zorg ervoor dat je alle gevraagde informatie zo volledig mogelijk verstrekt
 • Draag voldoende af aan de boedel
 • Maak geen nieuwe schulden
 • Werk fulltime (minimaal 36 uur per week)
 • Blijf actief solliciteren als je niet fulltime werkt of werkloos bent