Buitengerechtelijke incassokosten (BIK)

Indien een betaling uitblijft, schakel dan Onyx Advocaten in. Je geeft jouw vordering aan ons uit handen en wij nemen de incassering van je over. De kosten van de incassoprocedure worden bij jouw debiteur in rekening gebracht. Het betreffen hier de zogenaamde ‘buitengerechtelijke incassokosten’. De hoogte van deze kosten zijn afhankelijk van jouw debiteur. Voor particulieren en bedrijven gelden namelijk andere regels.

Bedrijven
Bij bedrijven is het toegestaan om de hoogte van deze kosten vast te leggen in uw algemene voorwaarden. Onyx Advocaten adviseert u om hierbij altijd een hoger percentage op te nemen dan in de wet is bepaald. Hiermee geeft u uw debiteur namelijk een extra prikkel om op tijd te betalen. Indien in de algemene voorwaarden niets is opgenomen over de buitengerechtelijke incassokosten, dan geldt het wettelijke tarief.

Particulieren
Bij particulieren kunt u niet afwijken van het wettelijke tarief. Daarnaast geldt er nog een aanvullende eis. U dient namelijk minimaal één aanmaning te versturen, die voldoet aan de wettelijke eisen. Via het contactformulier onder aan deze pagina kun je gratis een voorbeeld aanvragen van deze wettelijke aanmaning.

Wettelijke aanmaning
In de wettelijke aanmaning dient u een betalingstermijn van veertien dagen te geven (veertiendagenbrief). Daarnaast dient u het exacte bedrag op te nemen dat uw debiteur aan buitengerechtelijke incassokosten dient te betalen, indien hij opnieuw niet tijdig betaalt. Deze incassokosten mag u met de BTW verhogen, als u de BTW niet kan verrekenen. Dit is bijvoorbeeld het geval als u zelf ook een particulier bent. Deze BTW dient u apart te vermelden.

Rekentabel
Hieronder treft u de staffel aan waarmee u de wettelijke buitengerechtelijke incassokosten (excl. BTW) kunt uitrekenen:

Hoofdsom tot en met Buitengerechtelijke incassokosten Maximum
€ 2.500,- 15% van de hoofdsom € 375,- (€ 40,- minimum)
€ 5.000,- € 375,- + 10% van de hoofdsom minus € 2.500,- € 625,-
€ 10.000,- € 625,- + 5% van de hoofdsom minus € 5.000,- € 875,-
€ 200.000,- € 875,- + 1% van de hoofdsom minus € 10.000,- € 2.775,-
Boven € 200.000,- € 2.775,00 + 0,5% van de hoofdsom minus € 200.000,- € 6.775,-

LET OP: je dient zelf het bedrag aan BTW nog uit te rekenen!

Heb je een vraag over de buitengerechtelijke incassokosten?

Neem dan geheel vrijblijvend contact op met Onyx Advocaten via onderstaande contactgegevens of vul het contactformulier in. Er wordt dan zo spoedig mogelijk contact met jou opgenomen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.